Een jaloerse hond in huis is geen pretje.
De jaloezie van je hond zorgt voor spanning en onrust, wat tot ruzie en problemen kan leiden.
Toch hoeft een jaloerse hond niet je hele huishouden te verpesten. En waarom werd je hond eigenlijk jaloers?
Jaloezie heeft alles te maken met aandacht, begeerte, onzekerheid en verandering.
Dus, hoe los je de problemen met een jaloerse hond op?
En het allerbelangrijkst: hoe voorkom je een jaloerse hond?
In dit artikel lees je alles over jaloezie bij honden!
Jaloers gedrag van hond
Jaloers worden kan allerlei problemen geven, vooral als er weinig reden toe is. Toch is het een emotie die vaak gezien wordt, ook bij honden.
Nu is jaloezie bij honden lang niet zo complex als bij de mens. Maar de uitkomst is vaak hetzelfde. Het slachtoffer voelt zich bekeken en gewantrouwd, terwijl het jaloerse individu zichzelf opvreet van spanning en vooral: onzekerheid.
Want jaloezie heeft alles te maken met verdeelde aandacht en begeerte. Deze begeerte hoeft niet romantisch onderlegd te zijn. Nee, een hond kan ook jaloers worden om speeltjes of voer.
Waar komt dit jaloerse gedrag ineens vandaan?
Het lijkt namelijk wel of jaloezie binnen een oogwenk de kop op kan steken. Dit heeft met verschillende factoren te maken:
Aandacht
Jaloezie kan te maken hebben met de aandacht van de baas. Veel hondenrassen hebben een enorme will to please en doen werkelijk alles om het baasje gelukkig te maken.
Dat betekent, dat ze zelf enorm op het gedrag van de eigenaar gericht zijn. Geeft het baasje een ander persoon of dier positieve aandacht, zoals koekjes, een knuffel of een aai?
Dan wil de hond deze aandacht graag op zichzelf richten. Want wat een ander doet om de eigenaar gelukkig te maken, kan deze hond natuurlijk altijd beter. Kijk eens naar mij, baas!
Begeerte
Sommige honden willen, net als kinderen, altijd datgene wat een ander heeft. Dit kan te maken hebben met opwinding: hij romantiseert het onbereikbare speeltje en moet het hoe dan ook hebben.
Heeft hij het eenmaal te pakken, dan blijkt het vaak niet zo geweldig te zijn. Als dit wél het geval is, ziet de andere hond zijn speeltje nooit meer terug.
Dit kan ook het geval zijn met voer: waarom krijgt die ander wel een koekje, of eerst? De hond heeft moeite met geduld en wil het allemaal, hier en nu.
Onzekerheid
Misschien is jouw hond wel helemaal niet jaloers aangelegd. Maar bevinden jullie je in een andere situatie dan normaal?
Dan heeft je hond mogelijk meer aandacht of bevestiging nodig voor zijn zelfvertrouwen, en is hierdoor ook sneller jaloers.
Verandering
Honden houden van regels en regelmaat. Zo weet iedereen zijn plek, wat er gaat gebeuren en dus: waar hij aan toe is. Ook vanuit zijn natuurlijke, primaire gedrag vindt een hond dit geruststellend.
Maar wat nu als er een gezinslid bijkomt, of weggaat? En wat gebeurt er als we visite krijgen?
Door deze gebeurtenissen vindt een verschuiving in de sociale verhoudingen plaats. Sommige honden kunnen hier moeilijk mee omgaan.
Zij kunnen zich teveel op hun baasje gaan richten, voor geruststelling en bevestiging.
Deze factoren kunnen jaloezie veroorzaken of versterken. Maar hoe los je dit op?
Jaloers gedrag van hond afleren
Het allerbelangrijkste met jaloezie kwijtraken is: er niet op ingaan en training. Net als bij bedelen, is voor een jaloerse hond de allerminste beloning al genoeg om het gedrag voort te zetten.
Negatieve aandacht is ook aandacht! Stuur hem op het moment zelf rustig maar duidelijk naar de bench, zo geef de hond niet waar hij om vraagt.
Werk in plaats van onbedoeld belonen aan zijn zelfvertrouwen en betrokkenheid in het gezin.
Een aantal dingen zijn belangrijk met het oplossen van jaloezie:
Persoonlijke aandacht
Een jaloerse hond is niet meteen een zielige of bezitterige hond. Natuurlijk zal hij wel eens wat minder aandacht krijgen dan normaal. Als dit beperkt blijft, is er geen man overboord.
Maar als voldoende aandacht geven écht het onderspit delft, is dit vaak bekend bij het baasje. Iets anders krijgt nu voorrang op de hond.
Hiervoor is de oplossing eenvoudig: onderneem systematisch meer met de hond en betrek hem bij het gezinsleven en – activiteiten.
Training
Met behulp van training leert je hond al vroeg de regels en bouwen jullie een duidelijke vorm van communiceren op. Leert de hond dit als pup, dan groeit hij op tot een evenwichtige kameraad.
Krijg je een reeds volwassen hond in huis?
Begin dan zo snel mogelijk met kleine, leuke oefeningetjes: zit, kom of vang (een speeltje). Het belangrijkste hierin is: belonen en positieve aandacht.
Met het oog op jaloezie, train je voor vertrouwen op jouw leiding en beslissingen. Socialiseer je viervoeter uitgebreid, zowel met andere dieren en mensen als met nieuwe omgeving.
Let erop dat jij degene bent die aandacht initieert: bedelen (om aandacht) werkt opdringerigheid en jaloezie in de hand.
Geestelijke en lichamelijke activiteiten
Lichamelijk en geestelijk bezig gehouden worden is essentieel voor een gezonde, evenwichtige hond.
Kan de hond zijn ei kwijt en wordt hij door de baas gestimuleerd?
Dan zal de hond beter in zijn vel gaan zitten. Hij weet namelijk hierdoor beter met zijn eigen energie om te gaan!
Leer de hond ook dat rust houden nodig is; onrust staat aan de wieg van gedragsproblemen. Er is een tijd van samen spelen, en een tijd dat de baas zijn eigen dingen gaat doen.
Veiligheid
Wanneer een jaloerse hond niet gecorrigeerd wordt, zal het gedrag verergeren. Dit kan tot conflicten en zelfs ongelukken leiden.
Als eigenaar is het jouw taak de veiligheid van zowel de hond als omstanders te waarborgen. Ga dus meteen aan de slag, wanneer je hond zich een beetje jaloers gedraagt.
Wacht je te lang, dan heb je kans op een confrontatie. Het probleem zich namelijk al gevestigd, en je krijgt (flink) verzet bij je hond. Dit kan tot agressieve situaties en angst leiden.
Weet je niet goed hoe je de jaloezie moet aanpakken? Laat je dan adviseren door een dierenarts of gedragsdeskundige. Jaloezie is namelijk een probleem wat vrij vaak voorkomt.
Dit geldt ook bij ernstige agressie bij jaloezie: er mag nooit een excuus zijn om te bijten!
Jaloers gedrag bij hond voorkomen
Je leest in artikelen over hondengedrag vaak hele verhalen over rangorde en dominantie: het baasje is de alpha en moet de dominantie van zijn hond onder controle houden.
De baas wordt een scala aan regels opgelegd om zijn hond dit duidelijk te maken, zoals “Eet eerst zelf iets en geef dan pas je hond zijn koekje”.
Een evenwichtige, probleemloze relatie tussen hond en eigenaar heeft alles te maken met rust en vertrouwen. De hond leert dat hij op de besluiten van de baas kan vertrouwen, wanneer jij zelf het voortouw neemt.
Wanneer de hond het heft in eigen hand neemt, heeft dit niets te maken met overheersing. De baas heeft immers zelf nog geen beslissing gemaakt?
Hierdoor gaat de hond zelf bedenken wat er moet gebeuren. De ene hond heeft een doortastender baas nodig dan de ander, net als het feit dat sommige kinderen vaker zelfstandig iets uitproberen dan bijvoorbeeld hun klasgenootjes.
Met zelfstandigheid is niets mis, het is aan het baasje om dit in goede banen te leiden. Dit bereik je door duidelijke en consequente afspraken te maken en je er, zonder agressie, aan te houden.
Zo ook met jaloers gedrag. Is jouw hond goed gesocialiseerd, krijgt hij genoeg fysieke en mentale uitdaging en dagelijks gerichte aandacht van de baas?
Dan heb je kleine kans dat hij zich jaloers zal gedragen. Zo’n hond heeft namelijk genoeg zelfvertrouwen en functionaliteit om zich niet vergeten, ondergewaardeerd of onzeker te voelen.