Home   /   Hondenrassen

Greyhound

Laatste update: 15 mei 2022
greyhound

De Greyhound is een opvallende verschijning, met zijn smalle taille en spitse kop. Maar vergis je niet, deze ranke hardloper was al in het oude Egypte beroemd als herten- en gazellejager. Je kunt begrijpen dat zo’n glanzende carrière niet snel vergeten wordt!

Helaas is loslopen daarom een probleem, waardoor in veel gebieden een verbod geldt. Aan zijn sociale vaardigheden zal het echter niet liggen. Deze snelle reus is zachtaardig en aanhankelijk naar zijn gezin.

Heeft dit ras gezondheidsproblemen? En hoe voed je zo’n passievolle jager goed op?

Lees hier alles over dit intrigerende, eeuwenoude hondenras.

Achtergrond

De Greyhound is een ras dat ons mee terug neemt naar het Midden-Oosten. Er zijn namelijk aanwijzingen, dat soortgelijke honden hier al bestonden in het tijdperk van de Egyptische farao’s. Wel duizenden jaren voor de start van onze huidige telling!

Hier jaagde de Greyhound op gazellen en herten, waardoor hij snel en wendbaar moest zijn. Het speciale aan dit ras is, dat de neus tijdens de jacht maar minimaal werd gebruikt. De Greyhound moest het namelijk allemaal hebben van zijn ogen.

Zelfs de kleinste beweging op afstand werd opgemerkt en poef… daar ging hij, op weg naar zijn prooi. Door zijn slanke hardloperslijf en extreme wendbaarheid had de prooi geen schijn van kans.

Mogelijk is het ras in de vierde eeuw voor Christus met Oosterse handelaren mee gekomen naar Engeland. Hier werd het een zeer populaire jachthond van de Britse adel. Deze populariteit ging zelfs zo ver, dat het bezitten van soortgelijke honden voor ‘gewone lieden’ soms met de dood bestraft werd.

De adel organiseerde onderlinge jachtwedstrijden, die ‘coursing’ genoemd werden. In de 18e werd het verbod op het houden van Greyhounds voor de gewone man opgeheven, waarna de burgers de sport overnamen.

Maar twee hard rennende honden in het open veld zijn slecht te zien, dus werd het schouwspel naar een speciale renbaan verplaatst. Hier achtervolgen vier tot acht honden zo snel mogelijk een voortgetrokken kunsthaas. Hier kunnen snelheden van tot wel 70 km/u bereikt worden!

Uiterlijke kenmerken

Volgens de rasstandaard is de Greyhound een sterk gebouwde, fiere hond. Ze bezitten een uitzonderlijke kracht en uithoudingsvermogen, wat ze tot ongeëvenaarde jager maakt.

De kop is rastypisch zeer lang en vlak van vorm. De ogen zijn ovaal gevormd en schuin geplaatst, met bij voorkeur een donkere kleur. De oren zijn klein, roosvorming en worden half hangend gedragen.

De hals is sierlijk gebogen, lang en gespierd. Deze loopt over in een diepe, ruime borstkas en lange, brede rug. De achterhand is licht gewelfd met een tamelijk lage staartaanzet. De staart is lang, dun, licht gebogen en wordt laag gedragen.

De vacht is fijn en dicht van structuur. Deze komt voor in de effen basiskleuren wit, zwart, blauwgrijs, reekleuring (fawn), vaalrood, gestroomd en elk van deze kleuren gebroken met wit.

Reuen zijn grote honden, met een schofthoogte van zo’n 71 tot 76 centimeter. Ze wegen tussen de 27 en 40 kilo. Teven zijn iets kleiner, met 68 tot 71 centimeter en 26 tot 34 kilo. De Greyhound wordt zo’n 10 tot 12 jaar oud.

Karaktereigenschappen

Door zijn achtergrond als jachthond, is de Greyhound zeer gericht op de jager en het baasje. We zien dus in ons moderne huishouden een vriendelijke, aanhankelijke hond die nauw contact met zijn eigenaar hoog in het vaandel heeft.

Hiernaast zijn ze sociaal naar andere honden en kinderen, al raden we af kinderen alleen te laten met een hond. Een ongeluk zit in een klein hoekje. De geconcentreerde jager kan een kind zo omver rennen, maar een druk kind kan de gevoelige Greyhound ook erg laten schrikken.

Het ras is erg gesteld op zijn ‘eigen mensen’ en wat terughoudend naar vreemden. Toch zul je ze zelden agressief zien. Maar heb je kleine huisdieren? Of loop je te wandelen in het bos? Dan heb je grote kans dat je Greyhound binnen een split second zijn prooi zal uitkiezen.

Verzorging en gezondheid

De fijne, korte vacht van de Greyhound heeft niet veel onderhoud nodig. Af en toe doorborstelen met een rubberen borstel is voldoende, daarna afnemen met een zeemleren lap voor extra glans.

Hun dunne velletje en minimale isolatie zorgt er echter voor dat ze niet goed beschermd zijn tegen de elementen van het weer. Ze hebben het snel koud, maar kunnen ook niet goed tegen flinke hitte.

Bescherm ze daarom met een jasje tegen kou en regen. Laat de hond hiernaast weinig activiteit ondernemen met heet weer en zorg voor voldoende afkoeling, water en schaduw.

Geef ook de huid extra aandacht. Deze is door zijn dunne textuur gevoelig voor beschadigingen en irritatie.

Opvallend is, dat de Greyhound één van de weinige grote hondenrassen is zonder het risico op heupdysplasie. Helaas kent het ras wel enkele andere gezondheidsproblemen.

Zo zijn ze erg gevoelig voor anesthesie, wat zeker het melden waard is mocht je hond geopereerd moeten worden. Overleg hiervoor altijd eerst de mogelijkheden met de dierenarts. Ook voor anti vlooien- en wormenmedicatie willen ze nog wel eens gevoeligheden ontwikkelen.

Door de ruime borstkas, is dit ras ook gevoelig voor een maagtorsie (maagkanteling). Hierbij draait de maag een rondje om in de borstkas. Zo wordt deze afgesloten en hopen zich gassen op.

Dit kan in zeer korte tijd dodelijk zijn. Daarom wordt geadviseerd de eerste twee uur na het eten rustig aan te doen.

Ook hemofilie komt voor, een aandoening die ook wel ‘bloederziekte’ wordt genoemd. Hierbij werkt de bloedstolling niet goed, wat tot ernstige externe en interne bloedingen kan leiden. De hond zal een rustig, veilig leven moeten leiden, maar loopt toch op dagelijkse basis grote risico’s.

Opvoeding

In de opvoeding moet begrip voor de achtergrond van deze jager centraal staan. Het onaangelijnd uitlaten van deze honden is in Nederland verboden, ook in algemene losloopgebieden. Dit heeft een reden.

Als de Greyhound zijn prooi heeft uitgekozen, vertrekt hij als een pijl uit een boog. Hij heeft op dat moment oogkleppen op voor letterlijk alles behalve zijn prooi en is totaal afgesloten voor welk commando dan ook. Dit jagen is niet alleen strafbaar in Nederland, het kan de hond ook in zeer gevaarlijke situaties brengen.

Ga vooral op cursus met deze hond en wees geduldig. Ze zijn leergierig en zeker niet dom, maar hebben een sterk jachtinstinct en zijn zeker niet slaafs. Toch werken ze erg graag samen en zijn zeer gericht op de eigenaar.

Hierbij houdt de Greyhound van comfort, waardoor je hem snel opgerold op de bank zult aantreffen. Dit is ook wel te begrijpen, met dat dunne velletje. Maak hierover duidelijke afspraken wat wel en niet mag en geef je hond een tochtvrije, comfortabele plek.

Is je Greyhond tevreden, dan zul je hem in huis als een rustige metgezel ervaren. Opdringerigheid en neurotische trekjes zijn hem vreemd. Maar pikt hij iets interessants op, dan kan hij hier helemaal door ingepakt worden!

Beweging

Als jager heeft de Greyhound een ongeëvenaarde snelheid en uithoudingsvermogen. Hierdoor is het aan te raden om lekker met ze te fietsen en grote afstanden te wandelen. Maar hoe moet zo’n hond zijn benen goed strekken als hij niet los mag lopen?

Speciaal voor deze gelegenheid zijn er in Nederland renbanen opgericht, waarbij de Greyhound los een sprintje kan trekken. Vaak worden ze hierbij achter een kunstprooi aangestuurd, waardoor ze hun jachttrekjes even lekker los kunnen gooien.

Dit uitgestrekt razen is voor de meeste Greyhounds echt een must. Wees echter altijd voorzichtig en houd het risico op blessures en verwondingen zo klein mogelijk. Dit is namelijk zo gebeurd, in het heetst van de ‘jacht’.