Home   /   Hondenrassen

Duitse Pinscher

Laatste update: 20 mei 2022

De Duitse Pinscher is mogelijk een van de oudste Europese hondenrassen. Als hofhond waren ze prominent aanwezig in de stallen.

Het ras stierf bijna uit, maar werd midden 20e eeuw gered door liefhebber Werner Jung.

En dat is maar goed ook. Want deze trotse, kleine clown is een genot om in je gezelschap te hebben.

Ze zijn eeuwig vrolijk en frustrerend eigenwijs. In de opvoeding heb je dan ook een uitdaging: wie blijft de ander voor?

Gelukkig is dit ras kerngezond en zul je aan deze Pinscher een vrolijke, actieve huisgenoot hebben. Maar, voor een lekker dutje in de zon zijn ze ook altijd te porren.

Lees hier alles over de Duitse Pinscher.

Achtergrond van de Duitse Pinscher

De Duitse Pinscher is van origine een Duits ras. Dat wil zeggen, vanaf het einde van de 19e eeuw heeft Duitsland zich op de fokkerij van dit ras gestort. Hierdoor ontstond dit slanke, zelfverzekerde hofhondje.

Toch blijkt het type van dit ras al heel lang te bestaan. Er wordt zelfs gezegd, dat dit het oudste Europese hondenras is. In de 15e en 16e eeuw zijn er mogelijk al afbeeldingen van deze honden terug te vinden.

Echt bewijs voor geschiedkundige plek van de Pinschers, vond men pas op schilderijen van kunstenaar A.C.H. (Carle) Vernet. Aan het begin van de 19e eeuw schilderde hij een terugkerend jachtgezelschap aan het hof, met prominent aanwezige, blaffende Pinschers.

De Pinscher was als echter hof- en stalhond dan ook nooit ver uit de buurt van paarden. Ze werden gebruikt om de stallen en tuinen vrij te houden van ongedierte. Hiernaast stelde het slanke hondje de warmte van de stallen zeer op prijs.

De Pinscher werd in de 19e eeuw echter steeds minder populair en bijna was het ras uitgestorven. In 1952 richtte liefhebber Jung zich op het herstellen van het ras, waardoor de Pischer ontstond die we tegenwoordig kennen.

Uiterlijke kenmerken

Volgens de rasstandaard is de Duitse Pinscher een middelgrote hond met een trotse houding. Ze zijn elegant doch vierkant en hebben een sterke gelijkenis met Schnauzers.

De kop is gestrekt met een vlak voorhoofd en smalle, rechte snuit. De ogen zijn ovaal van vorm en donker gekleurd. De oren zijn hoog aangezet en driehoeksvormig, waarbij ze hangend gedragen worden.

De hals is niet te kort en gaat vloeiend over in een korte, stevige rug. De achterhand is licht gebogen en gaat over in een laag aangezette staart. De borst is matig breed en ovaal van vorm.

De vacht is kort en dicht, met glanzende textuur. Het ras komt in de kleuren rood gecombineerd met bruin en zwart gecombineerd met rood voor.

Pinschers zijn zo’n 45 tot 50 cm aan de schoft en wegen rond de 13 tot 18 kilogram, afhankelijk van geslacht en bouw. Ze worden zo’n 12 tot 14 jaar oud.

Karaktereigenschappen van de Duitse Pinscher

Door zijn herkomst als ongedierteverjager en hofhond, is de Pinscher een prachtige combinatie tussen vriendelijkheid en opmerkzaamheid.

Ze zijn snel en scherp, maar tegelijkertijd vrolijk en goedmoedig. Een flinke portie energie maakt dat het met dit hondje in huis nooit saai is.

Ze zijn waaks en houden hun huis en erf dus ook nauwlettend in de gaten. Vertrouwen ze de boel niet, dan zul je het horen. Ze deinzen er namelijk niet voor terug om eens even lekker een keel op te zetten bij ongewenste gasten.

Als eigenaar moet je deze onverschrokken viervoeter dus soms een beetje tegen zichzelf beschermen. Ze zijn werkelijk voor niets en niemand bang en laten zich niet gemakkelijk imponeren. Ook niet door de Leonberger van de buren.

Wegwezen bij die poort, jij!

Hiernaast staat deze felle clown bekend om zijn aanhankelijkheid en trouw. Hoe meer ze bij je kunnen zijn, hoe fijner ze het vinden.

Verzorging en gezondheid

De korte, gladde vacht van de Duitsche Pinscher heeft bijna geen verzorging nodig. Eenmaal per week een zachte borstel en doek er overheen en je Pinscher glanst weer als een spiegel. Kijk echter je hond dagelijks na en houd zijn oren, ogen en ruimte tussen de tenen goed schoon.

Gelukkig is de Duitse Pinscher een kerngezond ras. Een valkuil is echter hun eeuwige nieuwsgierigheid. Vooral als je jong zijn, kan echt alles in hun mond verdwijnen.

Dit kan gevaarlijk zijn, dus houd dit jonge Nieuwsgierige Aagje goed in de gaten!

Opvoeding

De Pinscher is een fier hondje dat precies weet wat hij wil. Ze zijn toneelspelers eerste klas en kunnen erg hautain uit de hoek komen bij een standje. Hij steekt nog net zijn tong niet uit!

Vooral op jonge leeftijd kunnen ze erg onstuimig en Oost-Indisch doof zijn. Wees dus rustig en toon geduld, maar schroom niet om duidelijk en consequent te zijn. Beter een duidelijke regel aanleren, dan bij ieder blokje om bijna onder een auto belanden.

Zeker in de pubertijd zal dit ras er een ware show van maken. Dit is dus bij uitstek het moment om de hond uit de dagen. Wees hem een stap voor, onderneem veel samen en blijf rustig en duidelijk.

Deze fase gaat namelijk weer over: beloofd.

Door hun intelligentie kunnen Pinschers ontzettend veel leren. Houd de training afwisselend, deze uitdaging zullen ze geweldig vinden.

Duitse Pinscher en beweging

De Duitse Pinscher is erg levendig en eigenlijk overal wel voor te porren. Denk niet dat je deze hond blij maakt met honderd keer hetzelfde balletje weggooien. Deze truc ken ik al, denkt de Pinscher en trekt zijn eigen plan.

Lekker lopen naast de fiets, wandelen, zwemmen, maar ook bij sporten zoals flyball, behendigheid en dog dance zal deze kleine betweter het onderste uit de kan halen. Jippie!

Komt dit ras aan zijn trekken – mentaal en fysiek-  dan zijn het heerlijk rustige, lieve huishonden. Hiernaast zijn het zonliefhebbers bij uitstek. Is er ergens een warm, zonnig plekje in huis, dan liggen ze daar al snel op een hoopje te luieren.

Lekker warm!