Home   /   Hondenrassen

Staffordshire Bull Terriër

Laatste update: 2 juli 2019
staffordshire bull terrier

De Staffordshire Bull Terriër is sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw onverminderd populair in Noord-Europa.

Helaas zitten de asielen overvol met deze liefdevolle binken.

Ze lijken zich maar niet van hun reputatie als vechthond te kunnen ontdoen.

De waarheid echter, is dat de huidige Staffordshire Bull Terriër al bijna twee eeuwen als ultieme huishond gefokt wordt.

Al is deze ruwe bolster een onverschrokken type tegenover andere honden, zijn blanke pit schijnt helder in het gezinsleven.

Maar weinig honden zijn zo geduldig, liefdevol en tolerant naar mensen, in het bijzonder kinderen.

Is deze intelligente Rambo iets voor jou? In dit artikel geven we je alle details van het ras.

Achtergrond van de Staffordshire Bull Terriër

De Staffordshire Bull Terriër, of Engelse Stafford, vindt zijn oorsprong bij de Molossers: enorme waak- en krijgshonden die in de Romeinse tijd veel gebruikt werden in de strijd.

Later werden de grote, Mastiffachtige honden eeuwenlang ingezet voor stiergevechten tot vermaak van de adel. Toen deze hun interesse verloren, werd het ras verkleind naar een meer onderhoudsvriendelijk type dat we kennen als de Bulldog.

Aan het begin van de 19e eeuw werd dit ras ook ingezet in zeer heftige hondengevechten, waar veel geld in omging.

In 1835 werden deze gevechten verboden, waarna de fokkers zich richtten op een hond die erg populair werd als ratten- en dassenvanger bij het gewone volk.

Nu werd er streng geselecteerd op een type dat perfect in de huiselijke kring paste, wat de Staffordshire Bull Terriër opleverde die we vandaag de dag zo goed kennen.

In het huidige ras zijn deze geselecteerde eigenschappen nog steeds terug te zien: ongekend fel en onverschrokken als verdediger, maar onverstelbaar zacht naar kinderen en het eigen gezin.

Rond 1960 kwam de Staffordshire naar Nederland en sinds 1975 zijn ze onverminderd populair als moedige en betrouwbare huisgenoot.

Uiterlijke kenmerken

staffordshire bull terrier uiterlijke kenmerken

Volgens de rasstandaard is de Staffordshire Bull Terriër een middelgrote, gespierde hond met opvallende kaakspieren. Ze hebben een kort gekoppeld lichaam met een brede schedel en vrij korte snuit.

Van de halfstaande oren hangt de punt naar beneden en hun ronde ogen zijn bij voorkeur donker gekleurd.

De korte, sterke nek loopt breed uit naar de schouder, vanwaar een rechte ruglijn en diepe borst uitloopt in een goed gespierde achterhand. De smalle staart is middellang en wordt laag gedragen.

De vacht is glad van structuur en ligt kort, goed aangesloten op het lichaam. Rood, reekleurig, wit, zwart, blauw of één van deze kleuren met wit worden als gewenst beschouwd. Gestroomde kleuren met of zonder een schakering van wit zijn ook toegestaan.

De schoft (schouder) hoogte ligt tussen de 35,6 en 40,6 cm in en moet in verhouding zijn met het lichaamsgewicht. Reuen wegen zo’n 12,7 tot 17,3 kilo, teven tussen de 10,9 en 15,4 kilo. Doorgaans wordt de Stafforshire Bull Terriër zo’n 12 tot 14 jaar oud.

Karaktereigenschappen van de Staffordshire Bull Terriër

De Stafforshire Bull Terriër wordt getypeerd als een moedige, standvastige hond, die zeer intelligent en aanhankelijk is. Een persoonlijkheid op zich, echter met een grote drang tot gehoorzaamheid aan de baas.

Door de strenge selectie op de geschiktheid als huishond is het een echte familiehond geworden: tolerant, lief voor kinderen en uiterst gehecht aan de baas. Daarom vindt hij het heerlijk om overal mee naar toe te gaan en betrokken te worden bij het gezinsleven.

Uit deze familiegerichte foklijn komt rustige, evenwichtige dieren voort die zeer volgzaam en gemakkelijk op te voeden zijn. Echter, bij sommigen zit de actie van het oudere bloed er nog in: deze honden zijn onstuimig, druk en kunnen behoorlijk eigenzinnig uit de hoek komen.

De Staffordshire Bull Terriër is dan ook een ras waarbij sterk gelet moet worden op een rustige, maar duidelijke opvoeding en uitgebreide socialisatie. Hij kan namelijk behoorlijk fel zijn tegen andere honden, in het bijzonder wanneer hij zich bedreigd of opgehitst voelt.

Verzorging en gezondheid

De zachte, gladde vacht van de Staffordshire Bull Terriër heeft doorgaans weinig verzorging nodig. Af en toe met een zachte borstel over de vacht is voldoende.

Wanneer je ze rustig aan de borstelbeurten leert wennen, zullen ze de extra aandacht die het brengt helemaal geweldig vinden!

Ook even wrijven met een vochtige zemen lap zorgt voor een glanzende, verzorgde vacht. Wees hiernaast altijd alert dat de oren en ogen goed schoon zijn, en dat de huid vrij is van kale of schilferige plekken.

De strenge fokselectie van de afgelopen eeuwen werpt nog steeds zijn vruchten af: de Staffordshire Bull Terriër is over het algemeen een gezond ras. Helaas zijn er toch wat erfelijke afwijkingen ingeslopen.

Één hiervan is L2-HCA, wat staat voor L2 Hydroxyglutaric Aciduria. Dit is een stofwisselingsziekte, waarbij de hond last heeft van epileptische aanvallen, spierstijfheid, rillen en oncontroleerbaar gedrag. Bij dit laatste kun je denken aan herhaaldelijk staren, onzindelijkheid of zich continu verstoppen.

Bij de meeste honden doen de eerste symptomen zich voor tussen de leeftijd van 6 en 12 maanden. Gelukkig kan een MRI-scan of een wangslijmtest snel aangeven of de hond erfelijk belast is, zodat deze uit het fokprogramma gehaald kan worden.

Ook Hereditary Caractact (HC), in het Nederlands Congenitaal Cataract genoemd, komt geregeld voor bij dit ras. Dit is een erfelijk belaste oogafwijking waarbij de lens van het oog troebel wordt. De ziekte is progressief en heeft uiteindelijke blindheid tot gevolg.

Meestal openbaart deze ziekte zich bij pups van 3 maanden of ouder en tast in bijna alle gevallen beide ogen aan. Gelukkig zijn er tegenwoordig DNA-testen die aan kunnen wijzen of potentiële ouderdieren drager zijn van deze afwijking.

Helaas wordt Patella Luxatie (losse knieschijven) ook gezien bij Engelse Staffords.

Hierdoor gaan ze op een heel typisch maniertje mank lopen: op drie pootjes terwijl ze de vierde proberen te strekken. Daardoor schiet de losse knieschijf soms weer terug op zijn plaats, maar bij ernstigere gevallen kan hij naast het gewricht blijven hangen. Wees hier dus alert op.

Hiernaast is elleboog- en heupdysplasie een regelmatig voorkomend probleem. Dit is een aandoening waarbij de onderdelen in het gewricht niet goed op elkaar aansluiten. Daardoor kan er in rap tempo slijtage plaatsvinden, wat veel pijn veroorzaakt.

Deze aandoening is deels erfelijk, maar bij de ontwikkeling hiervan spelen gewicht en belasting van de gewrichten door beweging een grote rol.

Tot slot is Osteochondrose Dissecans (OCD) ook een aandoening die bij veel grote of kortsnuitige hondenrassen voorkomt. Hierbij is het kraakbeen niet normaal ontwikkelt, waardoor kleine stukjes kunnen afbreken in het gewricht. Dit zorgt voor een ontsteking en kreupelheid, wat veel pijn kan doen.

Opvoeding

staffordshire bull terrier puppies

Door zijn geschiedenis vol (honden)gevechten is het wijs om extra aandacht aan de socialisatie van de Staffordshire Bull Terriër te besteden. Deze hond floreert wanneer zij een duidelijke en consequente opvoeding krijgen, van een liefdevolle baas.

Ze zijn namelijk échte ‘mensen- honden’ en vinden niets fijner dan geknuffeld worden door degenen die ze liefhebben.

Een aandachtspunt is dus de omgang met andere honden: de Engelse Stafford gaat de confrontatie niet uit de weg en zoekt deze soms zelfs op. Is het kwaad eenmaal geschied, dan is de kans groot dat ze besluiten dat een vechtpartij best een leuke bezigheid is.

Het is dus belangrijk om vroeg te leren dat de baas het allerleukste is en dat bemoeienis met andere honden geenzins gewenst is.

Bedenk wel dat met de juiste gewenning andere huisdieren geen probleem zijn: de Engelse Stafford is geen katten- of vogeljager. Ze staan zelfs bekend om hun vriendelijke benadering van andere dieren!

De Staffordshire Bull Terriër is een intelligent type met een enorm leervermogen en doet niets liever dan de baas behagen. Ze zijn zeer gevoelig voor affectie, gebruik dit dus in je voordeel. Duidelijk en consequent opvoeden betekent rust en aandacht; ga nooit over tot stemverheffing of fysieke straf.

Als je van de Engelse Stafford een bange, onzekere hond maakt is samenleven een lange weg vol problemen en ongelukken.

Deze hond heeft echter zijn bijnaam ‘de Nanny Dog’ volledig verdiend: maar weinig rassen zijn zo geduldig, tolerant en rustig met kinderen. Laat hen echter nooit met de hond alleen, er zijn altijd situaties die je niet kunt voorzien.

De Staffordshire Bull Terriër en beweging

staffordshire bull terrier uitlaten

De Engelse Stafford is een behoorlijk energiek en avontuurlijk type. Voor een spelletje of lange wandeling met de baas zijn ze altijd in.

Gezien de veelvoorkomende aandoeningen van dit ras draagt regelmatig bewegen bij aan gezonde gewrichten, een passende conditie en goede doorbloeding. Daarnaast is deze actieveling heerlijk kalm in huis, wanneer er genoeg met hem ondernomen wordt.

Sommigen zijn perfect tevreden met 100 keer dezelfde tak apporteren, maar doorgaans wil de Staffordshire Bull Terriër lekker nadenken en nieuwe dingen leren. Ze zijn enorm veelzijdig en slaan in verschillende takken van de huidige hondensport beslist geen slecht figuur.

Zowel bij behendigheid en flyball als gehoorzaamheidstraining en speuren bewijst deze hond zich keer op keer het slimste jongetje van de klas.

De slogan van de Staffordshire Bull Terriër? Alles voor de liefde van de baas!