Waarom eet een hond gras?
Laatste update: 2 juli 2019“Help: mijn hond eet gras! Waarom doet hij/zij dat?
En kan het kwaad?” Dit zijn veelgestelde vragen van hondenbezitters.
De hond is wat we noemen een ‘echte’ carnivoor; zijn verteringsstelsel is ontworpen om louter vlees te verwerken.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat door duizenden jaren lang zij aan zij met de mens te leven, de hond ook wat efficiënter met zetmeel om kan gaan dan zijn voorouder, de wolf.
Echter, voor plantaardig voedsel zijn honden gewoonweg niet gemaakt.
Toch zien we bij sommige honden een gedrag terugkeren dat deze bewering lijkt de bestrijden: gras eten.
Waar komt dit gedrag nu vandaan? Heeft de hond soms een identiteitscrisis en denk hij dat hij een koe is?
In dit artikel leg ik je uit waarom sommige honden gras eten en of het kwaad kan.
Hond eet gras zonder te braken
Over de oorsprong van honden die gras eten bestaat veel onduidelijkheid.
Mogelijk uiten honden dit gedrag om aan een bepaald voedingstekort te ontkomen, bijvoorbeeld bepaalde vitaminen of foliumzuur.
Echter, zelfs honden met een compleet uitgebalanceerd dieet kunnen gras gaan eten.
Sommige honden grazen regelmatig, maar braken het gras nooit uit. Er bestaat een theorie die maagvulling als reden hiervoor aanwijst. De hond heeft een lege maag en het maagzuur gaat hierdoor de slijmwand irriteren.
Door gras te eten creëren ze als het ware een afleiding voor het maagzuur, zodat de maagwand ongeschonden blijft. Helaas bestaat er nog veel discussie over wat ten grondslag ligt aan dit aparte gedrag.
Laat je echter niet afschrikken: sommige honden hebben geen nutritionele of medische reden nodig om zich af en toe op een plukje gras storten. Ze vinden leuk om op te kauwen of gewoonweg lekker smaken.
Soms slikken ze het gras niet eens door, maar blijven er een beetje mee rommelen in hun mond. Dit gedrag kun je gewoon laten gaan, mits het gras onbehandeld is.
Hond eet gras en braakt
Ook wanneer je hond éénmalig staat te grazen en vervolgens braakt, hoef je niet gelijk aan de bel te trekken.
Veel honden eten wat gras wanneer ze misselijk zijn of last van hun maag hebben. Tijdens hun maaltijd, lichamelijke verzorging of met spelen kunnen ze haren, zand en zelfs wormen binnenkrijgen.
Dit wordt door hun lichaam als ongewenst beschouwd, waardoor de hond instinctief aanvoelt dat er iets verwijdert moet worden.
Door te grazen kunnen de grassprieten hun keel of maag irriteren, zodat er een braakreflex opgewekt wordt. De ongewenste bewoners of objecten worden verdreven en de hond voelt zich een stuk beter.
Wordt grazen echter een frequente bezigheid, heeft je hond koorts of knapt hij niet snel op na het braken? Dan is verder onderzoek noodzakelijk. Je dierenarts zal eerst een lichamelijk onderzoek starten, zo nodig gevolgd door bloed- en/ of ontlastingsonderzoek.
Wanneer nog steeds onduidelijkheid bestaat, kan voor een endoscopie gekozen worden. Dit is een kijkonderzoek in het maag-darmstelsel, dat voor interne optische verheldering kan zorgen wat betreft de graasredenen.
Heeft je hond naast het grazen last van winderigheid, diarree, boertjes laten, buik-borrelen, herhaaldelijk slikken of smakken?
Ook dan heb je kans dat er iets niet helemaal goed gaat. Een dierenarts kan voor opheldering zorgen en een eventueel (behandel)plan helpen opstellen.
Risico’s van grazen
De meeste honden ontlasten zich in het gras, dat bij een grazende hond vervolgens vrolijk naar binnen gewerkt wordt.
Het vervelende hieraan, is dat wanneer een hond wormbesmetting heeft hij eitjes en larven achterlaat wanneer hij gepoept heeft. Zo kan de grazende hond ook besmet raken, wat weer tot graasgedrag kan leiden.
Het is dus van groot belang dat je hond zo’n 2 tot 4 keer per jaar ontwormd wordt, zeker als hij nog wel eens een hapje gras lust.
Het eten van gras is doorgaans ongevaarlijk. Graast je hond maar heel af en toe, dan is dit geen probleem. Gebeurt het echter vaker, sta er dan wel bij stil dat hij geen herkauwer is. Gras kan de maag irriteren en heel soms voor darmverstopping zorgen.
Ook zijn kunstmest, bestrijdingsmiddelen en verzorgende producten vaak schadelijk voor je huisdieren.
Weet je niet zeker of het gras onbehandeld is of staat er geen ‘huisdiervriendelijk’ aangegeven op de verzorgingsproducten van je gazon? Sta dan niet toe dat je dier het gras eet!
Voorkomen dat je hond gras eet
Hieronder wat tips om het gras eten bij honden te voorkomen of verminderen.
- Leid je hond af met een speeltje of (aandachts)oefening wanneer je langs zijn favoriete graasplekje komt. Zet even goed door, anders gaat hij toch het veld weer in en wordt jouw poging tot een andere focus krijgen niet meer serieus genomen. Maak je keuze: het mag wel, of echt niet.
- Geef je hond hetzelfde voer, maar in kleinere porties verdeeld over de dag. Zo is de maag minder lang leeg en heb je minder kans dat het maagzuur het maagslijmvlies zal irriteren.
- Ga over op een licht verteerbaar dieet. Wanneer de hond lichtgevoelig is, zal dit voer de maag en darmen minder prikkelen. Doe dit echter altijd in overleg met een dierenarts of professional. Wanneer je hond een gevoelig maagdarmstelsel heeft, moeten aanpassingen doordacht gekozen en voorzichtig geïntroduceerd worden.
- Braakt je hond vooral ’s ochtends? Geef zijn laatste maaltijd dan wat later op de avond, zodat het maagzuur de lege maag minder (lang) irriteert gedurende de nacht.