Een hond adopteren – adoptiehond Nederland

Laatste update: 2 juli 2019
hond adopteren

Een hond adopteren, in feite hebben bijna alle hondeneigenaren dit gedaan.

Of je de hond nu van de fokker, het asiel of uit het buitenland adopteert, maar weinig mensen hebben hun hond via een eigen nestje verkregen.

Maar waar moet je op letten, wanneer je een hond gaat adopteren?

En waarom is een hond adopteren zo belangrijk?

In dit artikel gaan we in op het adopteren van honden!

Hond adopteren

Je hebt het besloten: er komt een (extra) hond in huis. Tegenwoordig kiezen de meeste mensen om een hond te adopteren van een fokker, asiel of vanuit het buitenland.

Maar een hond kiezen, is niet zo simpel als het lijkt. Je kiest namelijk voor een wezentje waarmee je de komende jaren heel nauw mee gaat leven. Hoe kies je nu een passend maatje?

Afkomst

Allereerst kun je rekening houden met waar het diertje vandaan komt. Komt hij uit Nederland, of het buitenland? Uit het asiel, van een fokker of misschien van een stichting?

Informeer naar de ervaringen van mensen die je voorgingen en laat je voorlichten door bijvoorbeeld overkoepelende organisaties zoals de Raad van Beheer.

Gedrag

Iedere hond, pup of volwassen, vertoont ten tijde van de adoptie bepaald gedrag. Waar geef jij de voorkeur aan? En hoe sta je tegenover gedragsproblemen?

Maak een duidelijk overzichtje voor jezelf, zodat je een goed standpunt in kan nemen. Hierbij zijn geen foute antwoorden: het gaat erom dat de adoptie voor jou én de hond een succes wordt.

Leeftijd

Ga je voor een pupje of een (jong)volwassen hond? Deze keuze is erg belangrijk, met het oog op tijdinvestering en training. Ook een volwassen hond kan een behoorlijke tijdsinvestering vragen!

Gelukkig heb je hierover al een standpunt gevormd door het punt “Gedrag”.

Type of ras

Wat voor hond past eigenlijk bij je? Hierbij kun je niet alleen denken aan karaktereigenschappen, maar ook aan bouw en geschiedenis van het ras.

Is deze hond gefokt om te jagen, hoeden of bewaken misschien? En, wil je liever een rashond of een vuilnisbakje? Beiden hebben namelijk voor- en nadelen.

Het heeft sowieso zin om je wat in te lezen over de verschillende hondenrassen. Elke hond heeft namelijk wel iets van een overheersend ras-kenmerk in zich.

Nederlandse hond adopteren

nederlandse hond adopteren

Jaarlijks zoeken zo’n 75.000 Nederlandse asielhonden en -katten een nieuw thuis. De redenen waarom zij in het asiel terechtgekomen zijn, zijn sterk verschillend. De één is gevonden, bij de ander is de baas overleden.

Niet alleen via het asiel wordt een nieuw huis gezocht voor dieren, ook via het Internet, dierenwinkels, dier-en tuincentra, kleinschalige opvangcentra, verenigingen en stichtingen worden dieren verkocht of herplaatst.

Stichtingen en opvangcentra

Voor sommige dieren is geen plek in het asiel, of wil men voorkomen dat zij (te lang) in een kennelomgeving moeten verblijven. Deze dieren worden ondergebracht bij kleinschalige opvangcentra of gastgezinnen.

Het gaat hier vaak om gevonden honden of herplaatsers.

Wil je hierbij een hond adopteren?

Zoek dan altijd goed na of een opvang aangesloten is bij een stichting of vereniging die zich inzet voor het welzijn van het dier, bijvoorbeeld een rasvereniging, dierenambulance of de Dierenbescherming.

Sommige mensen vangen zelfstandig dieren op, wat soms tot onprofessionele en ongecontroleerde omstandigheden kan leiden.

Dier- en tuincentra

Je ziet het nog heel af en toe: puppy’s te koop in een dierenwinkel of dier- en tuincentrum. Hier moet altijd mee opgepast worden, bij voorkeur schaf je hier geen pupje aan.

Dieren van een dierenwinkel of -centrum komen meestal vanuit grootproductie voort. Hierbij is te weinig controle op gezondheid en stabiliteit van het ras en er wordt te weinig genetische variëteit gebruikt.

Hierdoor heeft je diertje grotere kans op erfelijke aandoeningen en een slechter immuunsysteem.

Een hond kopen via het internet

Wat kan er niet op het Internet. Het zal je dan ook niet verbazen, dat er ook dieren te koop worden aangeboden. Waar moet je op letten, wanneer je een hond via het Internet wil aanschaffen?

1. Broodfokkers

Er zijn mensen die allerlei hondenrassen houden, om zoveel mogelijk nestjes te krijgen en raspupjes te verkopen. Deze pup-productie gebeurt vaak op grote schaal.

Hierdoor raakt de gezondheid van de pup en de ouderdieren ondergeschikt aan de productie zelf. Deze mensen willen gewoon zoveel mogelijk geld verdienen, dierwelzijn speelt geen rol.

Al is dit enorm zielig voor de betrokken dieren, adopteer nóóit een pupje rechtstreeks van een broodfokker. Zo houd je het bedrijf in stand. Meld je vermoedens van broodfokkerij bij de Dierenpolitie op 144.

2. Handelaren

Sommige mensen kopen honden op uit hun netwerk en verkopen deze vervolgens via internet. Waar deze honden vandaan komen, blijft vaak onduidelijk. Hierdoor loop je de kans, om bijvoorbeeld een gestolen hond aan te schaffen.

3. Hobbyisten

In feite kan iedereen een nestje pups fokken. Zowel mensen met, als zonder de benodigde kennis beginnen hieraan.

Hierdoor loop je het risico een ongezond pupje aan te schaffen, van mensen die voor de hobby een nestje gefokt hebben met hun eigen honden.

In Nederland zijn weinig tot geen echte zwerfhonden, zoals je deze in het buitenland vindt. Hiermee bedoelen we: dieren die van meet af aan geen eigenaar gehad hebben.

In het buitenland echter, vind je deze dieren te over. Vanuit de liefhebberij zijn stichtingen opgericht om deze dieren elders, vaak in het buitenland, een nieuw thuis te geven. Hoe pak je de adoptie van een buitenlands hondje aan?

Buitenlandse hond adopteren

buitenlandse hond adopteren

In Oostbloklanden, maar ook warmere oorden zoals Spanje en Griekenland, lijkt het huisvesten van zwerfhonden wel dweilen met de kraan open.

Toch is het fijn wanneer een hond een veilig nieuw thuis kan krijgen, zowel in het eigen of het buitenland. Tegenwoordig zijn er meer zwerfhonden-stichtingen in Nederland dan je kunt tellen.

Zij vangen de zwerfhonden in het buitenland op en zoeken in andere landen een nieuw thuis. Deze zwerfhonden vinden vooral in Nederland, Duitsland en België een nieuwe plek.

Het adopteren van een zwervertje dat in het buitenland een erbarmelijk leven had, voelt natuurlijk fijn. Toch zijn er punten waarmee je rekening moet houden.

Gedrag

Vaak zien we dat buitenlandse hondjes zich aanhankelijk en dankbaar opstellen naar hun nieuwe baasje. Helaas hebben de meeste hondjes ook een heftige achtergrond, wat voor gedragsproblemen kan zorgen.

Sommige zijn opgeleid om met andere honden te vechten, en toen gedumpt. Anderen zijn geschopt op straat, moesten naar een dodingsstation of werden bijna doodgeslagen.

Bij de adoptie, moet je er rekening mee houden dat je hondje getraumatiseerd kan zijn. Deze trauma’s kunnen op voorhand onzichtbaar zijn, maar in de nieuwe thuissituatie de kop opsteken.

Hiernaast kan de hond ook een bepaald gedrag ontwikkeld hebben om te overleven. Het is aan jou om dit vervolgens in goede banen te leiden.

Gezondheid

Zwerfhondjes zijn taai, maar in het buitenland waren andere ziekten rond dan in Nederland. Het kan zo zijn, dat je hond ogenschijnlijk gezond naar Nederland verhuist, waarna hij toch geïnfecteerd blijkt te zijn met een buitenlandse parasiet.

Hiernaast kan een zwervertje gezondheidsklachten hebben, omdat hij eerder in zijn leven niet goed verzorgd is.

Wanneer je maatje eenmaal bij jou is, krijgt hij natuurlijk de allerbeste zorg. Maar voor je portemonnee is het wel wijs, om rekening te houden met eventueel verhoogde dierenartskosten.

Onze honden

Ook al hebben wij in Nederland weinig èchte zwerfhonden, veel dieren zoeken een goed nieuw thuis. Wij kunnen ons eigen, Nederlandse probleem niet oplossen, wanneer er alleen maar buitenlandse hondjes geadopteerd worden.

In Nederland worden geen dieren geëuthanaseerd zonder onoverkomelijke gedrags- of gezondheidsproblemen. Dit betekent, dat sommige honden wel meer dan 10 jaar in een asiel kunnen zitten.

Ze worden simpelweg niet uitgekozen, of hebben een specifiek gedragspakketje. Het is daarom net zo belangrijk om deze dieren een nieuw thuis te geven, als de buitenlandse zwervertjes.

Het adoptieproces van een hond

Je gaat dus een hond adopteren. De ene hond is echter de andere niet, en hoe zorg je dat alles goed verloopt? Hiervoor zijn de volgende punten belangrijk:

  • Kennismaken: het beste kun je een hondje pas adopteren als je hem in het echt gezien hebt. Kennismaken en werkelijk contact kan veel informatie geven over het hondje en jullie onderlinge klik.
  • Gezondheid: is het hondje gezond? Zo ja, heb je hier papieren van? Zo nee, weet je waarvoor hij behandeld moet worden en wat dit inhoudt? Laat je hondje na adoptie altijd controleren door een dierenarts.
  • Papierwerk: heb je de juiste papieren geregeld om de hond te adopteren en eventueel naar Nederland te brengen? Kan de betaling op een veilige, duidelijke manier verlopen en gedocumenteerd worden? En ben je op papier nu de rechtmatige eigenaar? Sommige instanties willen zelf eindverantwoordelijk blijven, wees je ervan bewust of je hier zelf akkoord mee bent gegaan.
  • Tijd: heb je genoeg vrije uren over, mocht je hondje meer tijd of aandacht vergen dan je van tevoren bedacht had?

Het allerfijnste aan de hele rollercoaster van adopteren, is dat je een bestaand wezentje een liefdevol, veilig thuis biedt. Is dat niet het mooiste wat je kunt bedenken?