Gezonde voordelen van een hond: gezondere hondenbaasjes

Laatste update: 2 juli 2019
gezonde voordelen van een hond

Steeds meer onderzoeken worden gewijd aan het effect van huisdieren op de mens.

Hieruit blijkt, dat mensen met huisdieren over het algemeen gezonder zijn.

Hoe maakt een hond ons zo gezond?

En welke voordelen heeft een huisdier op onze geestelijke gesteldheid?

In dit artikel geven we je alle gezonde voordelen van een hond!

Gezonde voordelen van een huisdier

Huisdieren zijn al eeuwen onverminderd populair. De hond wijkt al duizenden jaren niet van onze zijde, terwijl we hem niet meer nodig hebben voor de jacht.

Wat is het, dat ons zo begaan met huisdieren maakt? Heeft het misschien te maken met de gezonde invloeden die onze pluizige huisgenootjes op ons hebben?

Wij van Gelukkige Honden denken dat het te maken heeft met de volgende gezonde voordelen:

  • Verlichting
  • Beweging
  • Ontspanning
  • Verzachting
  • Versterking
  • Altruïsme

Lees onze uitleg en oordeel zelf!

Gezonde voordelen van een hond – verlichting

In onze Westerse wereld is depressie volksziekte nummer één. Het aantal burn outs en zelfmoorden is ontzettend hoog, een feit om heel verdrietig van te worden.

Gelukkig toont onderzoek aan, dat onze hond kan helpen in het bestrijden van deze nare aandoening. Mensen met lichte en gemiddeld zware depressies, bleken sterke voordelen van hun hond te ondervinden. Hoe zit dit?

Ten eerste geeft een hond onvoorwaardelijk en aanhoudend liefde aan zijn baasje. Dit helpt mensen met een laag zelfbeeld om een basis te creëren die niet op negatieve gedachten gebaseerd is.

Ten tweede heeft de hond zorg en aandacht nodig, waardoor de patiënt zich positief kan focussen op een taak. Dit geeft een gevoel van onmisbaarheid én verantwoordelijkheid.

Ten derde, krijgt men door het houden van honden een dagelijkse routine, een houvast voor mensen die snel in de put raken of verward zijn. Één stapje tegelijk, en alles om de hond het beste te geven.

Ten vierde komen hondenbaasjes vaak buiten, en doorbreken honden vaak het sociale isolement. Mensen spreken je aan over de hond, jouw hond speelt met die van iemand anders. Zo kom je mensen tegen!

En welke we zeker niet mogen vergeten, zijn de hormonen serotonine en dopamine. De huidige wetenschap gelooft dat een tekort aan deze stoffen depressie in de hand werkt. En laten deze stofjes nu vrijkomen wanneer je een dier aait!

Gezonde voordelen van een hond – beweging

Jazeker, wie een hond heeft maakt heel wat kilometers. Onze viervoeters staan vaak te springen om naar buiten te gaan. Maar wat nu, als de baas hier geen zin in heeft?

Het grappige hiervan is, dat niet alleen gezonde, actieve mensen een hond nemen. Je hebt hondenbaasjes in alle mogelijke soorten, vormen en maten.

Onderzoek heeft aangetoond, dat hondenbaasjes de actieve levenshouding van hun hond over gaan nemen. Lekker naar buiten en samen ravotten, veel mensen herkennen dit nog uit hun kindertijd. En door al dat bewegen, hebben we minder grote kans op dichtgeslibde aderen en hartproblemen.

Gezonde voordelen van een hond – ontspanning

In onze moderne, drukke levens hebben we maar weinig tijd om te ontspannen. Carrière, kinderen, hobby’s en het liefst allemaal zo goed en snel mogelijk. Wie had ooit gedacht, dat juist de hond je mindfullness coach is?

Natuurlijk, bij een huisdier komt de nodige zorg en aandacht kijken. Maar steeds vaker wordt mensen met stressgerelateerde gezondheidsklachten een pluizig vriendje aangeraden. Verzorgen, knuffelen, vertroetelen; een beter alternatief dan pillen, of niet?

We zien al jaren, dat honden ook perfecte emotionele begeleiding kunnen geven. Denk aan hulphonden bij autistische kinderen of ex-soldaten met een trauma.

Het vermaak en de positieve aandacht (knuffelen, spelen) die je krijgt van je viervoeter, werkt vaak aanstekelijk. Wie kan er sikkeneurig blijven, wanneer je hond op schoot kruipt en met je kroelt?

Deze ontspanning is niet alleen fijn, het is ook broodnodig. Ontspanning door een huisdier verlaagt de bloeddruk en vermindert de kans op hartklachten.

Gezonde voordelen van een hond – verzachting

Honden kunnen voor heel wat verkleumde gewrichten en geschaafde knieën zorgen. Moet de hond écht naar buiten met dit koude, natte weer? Of:

“Pak de bal!”

Boink.

Daar werd het baasje onderuit gerend.

Klinkt dit je bekend in de oren? Bedenk dan dit: studies hebben aangetoond dat ziekenhuispatiënten met hondenbegeleiding minder pijnbestrijding nodig hadden. Je kunt hierbij denken aan mensen die net een operatie aan hun gewrichten gehad hebben of met een chronische spieraandoening.

Het knuffelen of aaien van de hond maakt namelijk een stofje vrij in ons lichaam. Dit stofje heet oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit hormoon verlaagt stress, verhoogt onze pijngrens, maakt ons socialer én laat ons verbondenheid voelen.

Dus rent jouw hond je weer eens onderuit tijdens de wandeling? Geef hem dan maar een dikke knuffel!

Gezonde voordelen van een hond – versterking

Je zult het soms niet denken van een hond in huis. Overal zie je haren, zand en sommige honden maken er een rommeltje van. Maar wist je, dat een hond de kans op allergieën verkleint?

Studies hebben aangetoond, dat kinderen 50 procent minder kans hebben op allergieën en astma wanneer ze opgroeien met honden in huis. Hiernaast hebben ze ook een sterker immuunsysteem; door hun huisdieren worden ze voor van alles klaargestoomd.

Wie had dat nu gedacht van onze kwijlende, verharende Loebas? We zien het effect van huisdieren ons hele leven lang: mensen (opgegroeid) met huisdieren zijn socialer, met meer inlevingsvermogen en controle over hun emoties.

Gezonde voordelen van een hond – een beter leven

Met zoveel gezonde voordelen van een hond in huis zul je denken: waar wachten we nog op! Feit is, dat jaarlijks zo’n 75.000 honden en katten een nieuw thuis zoeken.

Mensen voelen zich fijn bij altruïsme. Altruïsme is een duur woord voor een handeling uitvoeren voor iemand anders, zonder eigenbelang.

Onderzoek geeft aangetoond, dat altruïstisch gedrag ons een gevoel van blijdschap, voldoening en eigenwaarde geeft. Dus een hond adopteren, is ook voor je eigenwaarde heel goed!

Natuurlijk is een hond nemen ook eigenbelang. Je adopteert een hond, omdat je denkt dat je daar gelukkig van wordt. Maar veel mensen staan ook stil bij het feit, dat ze een thuisloos dier een fijn nieuw mandje geven.

Wanneer je de hond het beste leven wil geven wat men zich maar voor kan stellen, zeggen wij: gezonder kun je niet worden!