Bordeauxdog
Laatste update: 3 juli 2019De Bordeauxdog is al eeuwenlang bekend in Europa. Eerst als onverschrokken oorlogshond en bewaker, nu als zeer betrouwbare en vriendelijke gezinshond.
Deze taak vervullen ze door hun kalme, evenwichtige aard met verve. Maar dit betekent niet, dat het ras geen gedegen opvoeding nodig heeft.
Als baasje moet je stevig in je schoenen staan, om een aandachtige en zelfverzekerde hond te creëren. Dit ras is zeer baasgericht en maakt zich zelden druk, maar kan ook dromerig dwars door je heen lopen.
Steel je zijn hart, dan heb je de liefste familiehond en het veiligste huis in het dorp.
Cavalerie gereed? Voorwaarts!
Hier komt de Bordeauxdog van Bretagne!
Achtergrond van de Bordeauxdog
Van origine is de Bordeauxdog, ook wel de Dogue Français of Dogue de Breton genoemd, een Frans hondenras. Vele honderden jaren geleden werden ze al gehouden door de Keltische inwoners van het Franse Bretagne, de Galliërs.
Deze Galliërs waren onverschrokken strijders en voerden dan ook geregeld oorlog. In de 1e eeuw na Christus kwam hier verandering in, toen het gebied veroverd werd door het Romeinse Rijk. Er was echter één klein dorpje dat dapper weerstand bood tegen de Romeinen…
Helaas werd in het jaar 51 voor Christus Gallië toch overgenomen, dit betekende echter niet dat het gedaan was met oorlog voeren. De Romeinen beschreven in hun lectuur een moedige en geduchte vechtershond, die aan de zijde van de Galliërs hielp om de tegenstander te verslaan.
Gaandeweg leerden de Fransen dat de Britten een nóg grotere oorlogshond hadden: de Engelse Mastiff. Deze werd gekruist met het Franse ras, zodat deze nog sterker werd.
Vele jaren bleef de Franse Mastiff zijn taak als leger- en bewakingshond uitvoeren. In het leger van Karel de Stoute (1433-1477), waren dan ook veel van deze honden te vinden.
Toen men betere wapens ging ontwikkelen, werd de hond steeds vaker ingezet voor vermaak. Ze vochten hierbij met grote dieren, zoals beren, tijgers en stieren. Vooral in het zuiden van Frankrijk, nabij Bordeaux, werden deze gevechten nog lang gehouden.
De populariteit zakte echter steeds verder, waarna de taak van de Bordeauxdog overging naar normale jacht-, waak- en erfhond. Gelukkig werd het ras opgevangen door enkele liefhebbers. Hierna zag men de honden voornamelijk op tentoonstellingen.
Sinds het begin van de 20e eeuw werd de Bordeauxdog gericht gefokt naar de standaard van zeer betrouwbare huishond.
Uiterlijke kenmerken
De Bordeauxdog is een typische mollosser: krachtig, met een brede kop en een lage bouw. Hij is compact maar atletisch en komt afwerend over.
De kop is volumineus, breed en hoekig met typische, symmetrische rimpels ten opzichte van de middellijn. De snuit is kort en breed, de ogen zijn ovaalvormig en staan relatief ver uit elkaar. Deze zijn nootbruin tot donkerbruin van kleur.
De oren zijn driehoekvormig en worden hangend gedragen.
De nek is zeer breed met plooien, deze loopt over in een diepe, brede borst en brede, gespierde rug. Het kruis loopt licht af, de staart is dik bij de aanzet en loopt hangend uit in een punt.
De vacht is fijn, kort en zacht en doorgaans éénkleurig. Enkele witte plekjes op borst en benen worden toegestaan. De vacht kleurt binnen het spectrum van roodtinten, van mahonie (roodbruin) tot isabel (lichtgeel).
Eventueel hebben de honden een zwart of bruin ‘masker’ in het gezicht.
De reuen van dit ras zijn groot, zo’n 60 tot 68 cm aan de schoft. Ze wegen minimaal 50 kilogram. De teven zijn iets kleiner, met 58 tot 66 cm en minimaal 45 kilo.
De Bordeauxdog wordt gemiddeld 10 jaar oud.
Karaktereigenschappen van de Bordeauxdog
Dit ras staat bekend om zijn onverschrokkenheid en moed. Toch heeft hij zich in onze samenleving geaard als vriendelijk, betrouwbaar gezinslid. Hoe krijgt hij dat voor elkaar?
Ondanks zijn eeuwenlange glansrol als oorlogshond, heeft de Bordeauxdog tegelijkertijd een kalme, bijna onverschillige houding. Deze hond weet precies wat hij waard is en maakt zich zelden onnodig druk.
Ze zijn buitengewoon loyaal aan hun baas, huis en haard. Hierdoor ogen ze dromerig en slaperig, maar zijn ze toch zeer alert. In actie komt deze sterke waker echter alleen, wanneer de nood hoog is.
Doorgaans gaat hij ruzie op een ontspannen manier uit de weg.
Hierdoor zijn ze goed met andere huisdieren en kinderen. Laat kinderen echter nooit met een hond alleen, een ongeluk zit in een klein hoekje.
Maar wie de perfecte huisvriend en ongeëvenaarde waker zoekt, zou wel eens heel snel bij deze dog kunnen belanden.
Verzorging en gezondheid
De korte, gladde vacht van de Bordeauxdog is gemakkelijk te verzorgen. De huid heeft echter extra aandacht nodig. Maak dagelijks de rimpels en huidplooien schoon met een vochtig, lauwwarm doekje en maak de huid daarna goed droog om broeiplekken en verzamelend vuil te voorkomen.
Helaas kent dit ras enkele gezondheidsproblemen. Door zijn grootte is deze dog gevoelig voor een maagtorsie (maagkanteling ) en heup- en elleboogdysplasie.
Bij een maagtorsie draait de maag een rondje om in de borstkas. Zo wordt deze afgesloten en hopen zich gassen op. Dit kan in zeer korte tijd dodelijk zijn. Daarom wordt geadviseerd de eerste twee uur na het eten rustig aan te doen.
Dysplasie is een erfelijk belaste aandoening, waarbij de onderdelen in het gewricht niet goed op elkaar aansluiten. Daardoor kan er in rap tempo slijtage plaatsvinden, wat veel pijn veroorzaakt.
Ook komt gevoeligheid voor Demodex (jeugdschurft) voor in sommige foklijnen. Hierbij krijgt de hond een rode, geïrriteerde huid en kale plekken. Dit kan zich flink uitbreiden over het lichaam en in sommige gevallen slechts zeer langzaam verminderen of genezen.
Ook zien we geregeld entropion (het naar binnen krullen van de oogleden). De oogbal raakt hierbij geïrriteerd met chronische ontsteking en schade als gevolg. Dit kan operatief gecorrigeerd worden door de dierenarts.
Een ander gezondheidsrisico is epilepsie. Dit is een neurologische aandoening, waarbij de activiteit van de hersencellen tijdelijk verstoord wordt. Dit leidt tot abnormaal gedrag (spierkrampen en vermindering van bewustzijn) en zelfs epileptische toevallen (stuipaanvallen en verlies van bewustzijn).
Ook komt Hypothyreoïdie wel eens voor bij dit ras. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een tekort aan schildklierhormonen. Hierbij krijgt de hond een vettige, doffe vacht en kale plekken, soms gepaard met jeuk. Een bloedonderzoek kan dit probleem vaststellen.
Opvoeding
Ondanks zijn zachte aard en baasgerichtheid, heeft de Bordeauxdog een consequent en volledig opvoedprogramma nodig. Zijn rustige, evenwichtige houding komt namelijk voort uit zelfverzekerdheid. Een nerveuze, onzekere of zelfs angstige hond zal zich heel anders opstellen.
En dan heb je ineens een enorme kluif aan deze kolos!
Besteed dus voldoende aandacht aan de socialisatie. Zo creëer je een viervoeter die goed begrijpt wat er in de wereld om hem heen gebeurt. Zo kan hij gemakkelijker onderscheid maken tussen dreiging en spel.
Zorg er altijd voor dat je voorkomt om je gewicht in de strijd te gooien. Als je dog volgroeid is, heb je hier niets meer aan…
Richt je in plaats daarvan op aandacht, duidelijke commando’s en houd altijd dezelfde regels aan.
Bordeauxdog en beweging
Ondanks zijn zware, gespierde bouw kan dit ras een flinke snelheid bereiken met een bewonderenswaardig uithoudingsvermogen. Daarom kun je gemakkelijk lange afstanden met deze viervoeter afleggen.
Wees echter waakzaam met warm weer en bouw activiteit altijd langzaam op. Vooral in de eerste 18 maanden moet men voorzichtig zijn voor de gevoelige gewrichten.
Traplopen, gladde vloeren en sporten met scherpe bochten en snelle stops zijn dan ook ongewenst voor dit ras.
Maar zwemmen, wandelen, naast de fiets lopen en lekker stoeien vindt deze reus geweldig. En voor een leuk, simpel spel zijn ze ook geregeld te porren!