Acupunctuur bij honden
Laatste update: 21 mei 2022Acupunctuur bij honden klinkt misschien wat gek. In de menselijke geneeskunde wordt dit gezien als een alternatieve therapie. Werkt het dan ook bij dieren?
Is acupunctuur wel veilig voor mijn hond? Wanneer kan een dier baat hebben bij deze behandeling? En doen die spelden in de huid geen zeer? In dit artikel beantwoorden we al je vragen over acupunctuur bij de hond.
Wat is acupunctuur?
Acupunctuur bij honden wordt steeds vaker toegepast voor het behandelen en genezen van uiteenlopende gezondheidsproblemen. We kennen deze spelden in de huid natuurlijk vanuit de menselijke geneeskunde. Maar is dit ook toe te passen op ons dier?
Alternatieve geneeswijzen worden in de menselijke geneeskunde steeds vaker toegepast. Dit is niet vreemd, want eigenlijk zijn deze technieken van alle tijden. Na de opkomst van de reguliere geneeskunde echter, verdwenen de alternatieve methoden wat naar de achtergrond.
Maar acupunctuur is een vorm van gezondheidsbehandeling die al meer dan 3000 jaar bestaat. Het is onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. In deze Oosterse streken werd het bij zowel mensen als dieren toegepast.
Maar wat houdt het precies in?
Volgens de Chinese filosofiën, stroomt er levensenergie door het lichaam. Dit noemt men de “Chi”. De energie loopt volgens verschillende banen (‘meridianen’) door het lichaam.
Deze meridianen en kun knooppunten kunnen worden gemanipuleerd. Zo kan ontstane disbalans in het lichaam worden opgelost.
Door een speld in iemands huid te steken?
Jazeker, want deze knooppunten bevinden zich onderhuids. Door de stimulatie van deze plekken, kunnen allerlei klachten behandeld worden. Van spierkrampen en problemen in het hormoonhuishouden tot verminderde orgaanwerking en verstoorde zenuwfuncties.
Deze stimulatie wordt overigens niet alleen met naalden bereikt. Ook lasterstraling, warmte, manuele massage en laagfrequente stroomtoevoer kan de knooppunten bereiken en manipuleren.
Wanneer kan acupunctuur mijn hond helpen?
Vaak zien we dat men zich op alternatieve behandelmethoden richt, wanneer de klassieke geneeskunde geen of te weinig resultaat boekt. Hiernaast is een behandeling met acupunctuur niet ingrijpend, wat vooral voor oude of zwakke dieren uitkomst biedt.
Maar bij welke problemen kan acupunctuur bij honden de gezondheid verbeteren?
- Acute of chronische pijnklachten
- Ademhalingsproblemen
- Allergieën of overgevoeligheden
- Gedragsproblemen en hun oorzaken
- Gewrichtsaandoeningen
- Hormonale problematiek
- Huidproblemen
- Maag-, darm- of blaasproblemen
- Neurologische klachten
- Spier- en botproblemen
- Verminderde energie en interesse
- Verminderd genezingsvermogen
- Vruchtbaarheidsproblemen
Deze vorm van alternatieve geneeskunde zou namelijk positief effect hebben op het regelen van de hormoonhuishouding, de bloedcirculatie en spierspanning. Zo kan het lichaam in ontelbare processen beter functioneren. Van het zuiveren van het bloed tot algehele mentale rust.
Acupunctuur kan ook preventief gebruikt worden. Het zou een versterkend effect hebben op het immuunsysteem, waardoor ziekten en andere ellende minder kans krijgen.
Doet acupunctuur mijn hond pijn?
Zeker wanneer je zelf nog nooit een acupunctuurbehandeling hebt ondergaan, is het niet verwonderlijk dat er vragen rijzen over het comfort van je hond. Want al die naalden in je huid, dat kan toch niet prettig zijn?
Gelukkig is niets minder waar. De naalden die gebruikt worden, zijn ontzettend fijn en scherp. Daarom zal je dier niets voelen van het aanbrengen en laten zitten van de naald.
Mogelijk kan je dier wel reageren als er voelbaar iets gebeurt in zijn lichaam. Soms zal het aangeprikte plekje wat gaan tintelen, wat een gek gevoel geeft.
Dit wordt doorgaans echter niet als een vervelende prikkel ervaren. Maar je dier kan wel wat verbaasd zijn. Om deze reden is het belangrijk dat het baasje tijdens de behandeling altijd bij het dier blijft, voor ondersteuning.
Vaak raken onze viervoeters echter heerlijk ontspannen, mits ze goede ervaringen bij de dierenarts gehad hebben in het verleden.
Hoe vaak moet acupunctuur bij honden toegepast worden?
Acupunctuur bij honden toepassen voor een succesvol resultaat gaat niet over één nacht ijs. Ook bij mensen zien we dat herhaaldelijke sessies betere uitkomsten boeken.
Wat kun je verwachten?
Een sessie duurt meestal 10 tot 30 minuten, afhankelijk van de veroorzakende problematiek, ernst van de problemen en mate van benodigde manipulatie. De hond zal meestal aan het begin van het proces één of tweemaal per week behandeld moeten worden voor optimaal resultaat.
Dit kan echter mettertijd afgebouwd worden, in overleg met de behandelaar.
Waar kan mijn hond met acupunctuur behandeld worden?
De terughoudendheid van baasjes richting alternatieve geneeswijzen komt vooral voort uit de angst voor het onbekende. Je weet niet hoeveel risico je geliefde viervoeter loopt, misschien maak je het alleen maar erger?
En je gaat toch liever naar je eigen dierenarts voor behandeling. We kennen die acupuncturist helemaal niet! En wat zegt zo’n diploma of certificaat nu eigenlijk?
Gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de uitvoering en resultaten van alternatieve geneeswijzen. Daarom is er steeds minder reden om sceptisch tegenover deze vorm van gezondheidszorg te staan.
Bedenk, dat ‘alternatief’ geen onvermijdelijk synoniem is voor ‘zweverig’ of ‘onbewezen’.
Bij een gediplomeerd behandelaar is je dier vaak in goede handen. Alternatieve geneeswijzen worden ook vaak uitgevoerd door opgeleide dierenartsen. Zij richten zich op de reguliere én alternatieve genezing van lijf en leden.
Zo heb je het beste van twee werelden!
Ervaringen met acupunctuur bij honden
Interesse voor een behandelmethode kan veel onzekerheid met zich meebrengen, wanneer je geen eigen ervaring hebt om uit te putten. Zo kan het helpen om met mensen te praten die je hierbij zijn voorgegaan.
Voor een onafhankelijk oordeel richten we ons tegenwoordig vaak op het Internet. Hier kan iedereen alles kwijt, zonder (al teveel) censuur. Maar wees bedacht op de keerzijde hiervan.
Je kunt wat je leest ter kennisgeving aannemen, zonder al teveel waardeoordeel te hangen aan de intensiteit van de gelezen boodschap. Op het Internet bestaat veel vrijheid, wat betekent dat iedereen alles neer kan zetten.
Dit hoeft dus niet per se op de waarheid te berusten.
Een andere keerzijde van het Internet, is dat je de schrijver vaak niet om uitleg of nuance kan vragen.
Wil je meer weten over alternatieve behandelmethoden? Zoek dan in je vrienden- en kennissenkring eens mensen op die hier ervaring mee hebben. Wees niet bang om door te vragen.
Ook kun je op algemeen consult bij professionals zoals een dierenarts of gedragsdeskundige. Wat zijn hun ervaringen? En hoeveel vertrouw je op hun oordeel?