Hartproblemen bij honden herkennen: 9 signalen

Laatste update: 2 juli 2019
hartproblemen bij honden

Hartproblemen bij honden: we zien het vaker dan je misschien denkt.

Bij kleine rassen komen veel hartklep problemen voor.

Grote honden hebben meer aandoeningen bij de hartspieren.

Hartklachten worden niet voor niets een ‘Stille moordenaar’ genoemd.

Veel van de problemen verlopen symptoomloos, tot het te laat is.

Hoe kun je toch eventuele hartproblemen bij honden herkennen?

In dit artikel vertellen we jullie hier alles over.

Lees ook: Hartwormen bij de hond

Hartproblemen bij honden

Hartproblemen komen bij onze moderne huisdieren vaak voor. Het is een slepende, sluipende aandoening. Het dier voelt zich slecht, maar helaas zijn de belangrijkste symptomen onzichtbaar, te algemeen of vaag.

Het hart is een grote spier, die het bloed rondpompt door het lichaam. De linkerhelft ontvangt zuurstofrijk bloed van de longen en pompt dit door het hele lichaam. De rechterhelft krijgt het teruggekeerde, zuurstofarme bloed binnen en stuurt dit naar de longen.

Een hond kan geboren worden met een hartprobleem of het tijdens zijn leven oplopen (verwerven genaamd). De meeste problemen (zo’n 95%) worden verworven. De hond kan echter wel erfelijk belast zijn met gevoeligheid voor een specifieke hartaandoening.

Zo zien we veel hartklep problemen bij King Charles Spaniëls, Teckels en Yorkshire Terriërs of hartspier degeneratie bij grote hondenrassen zoals Dobermann Pinchers, Duitse Herders en Ierse Wolfshonden.

Sommige hartproblemen zijn met medicatie onder controle te krijgen, anderen zijn alleen operatief te herstellen of zelfs onbehandelbaar.

Daarom kunnen we er als hondenbaasjes maar beter zo snel mogelijk bij zijn! Maar welke symptomen zijn hiervoor belangrijk?

Hartproblemen bij honden signaal 1: Gedragsverandering

Wanneer het normale gedrag van je dier plotsklaps verandert, ligt hier altijd iets aan ten grondslag. Groot of klein, toch is het belangrijk dat je de oorzaak probeert uit te zoeken.

Door hartproblemen kan je hond aanzienlijk slechter in zijn vel gaan zitten. Vaak zien we één of meer van deze gedragsveranderingen plaatsvinden:

  • Lethargie (slaapzucht)
  • Minder interesse in spelen, sociaal contact en voedsel
  • Algehele terugtrekking van het dagelijks leven

Hartproblemen bij honden signaal 2: Bemoeilijkte ademhaling

Wanneer je hond in rust moeite heeft met ademhalen, kan dit op hartproblemen wijzen.

Moeilijke ademhaling kan zijn:

  • Korte, oppervlakkige of snelle inademing
  • Zichtbare of hoorbare moeite met inademen
  • Snel buiten adem zijn bij (kleine) inspanning

Wanneer het hart niet goed kan pompen, kan er bloed achterblijven in de longen. Ook het longvocht blijft achter, waardoor de longblaasjes het zwaar krijgen en de hond het benauwd heeft.

Hartproblemen bij honden signaal 3: Hoesten

Voor honden is hoesten net zo normaal als voor mensen. Gezonde individuen doen het nauwelijks of incidenteel. Het kan vastzittend slijm losmaken, maar ook een kriebel of benauwdheid verlichten.

Hoest je hond langer dan een paar dagen? En hoest hij ook in rust?  Dan kan dit een diepere oorzaak hebben dan een onschuldig kriebeltje.

Niet alleen verkoudheid of longproblemen, maar ook hartproblemen kunnen hoesten als symptoom hebben. Vaak geeft dit aan dat er vocht in de longen zit. De hoest klinkt vaak onderdrukt en zacht, door de benauwdheid die ermee gepaard gaat.

Hartproblemen bij honden signaal 4: Flauwvallen

Een gezonde hond valt nooit of amper flauw. Wanneer het hart niet goed werkt, kan de bloeddruk gevaarlijk dalen. De organen en het brein krijgen onvoldoende zuurstof wat kan leiden tot algehele instortingen en zelfs flauwvallen.

Ook blauwe slijmvliezen en tong geven zuurstoftekort aan en kunnen hierdoor op hartproblemen wijzen.

Valt je hond opeens (af en toe) flauw? Laat hem dan altijd onderzoeken door een dierenarts. Veel ernstige aandoeningen, waaronder hartproblemen, hebben flauwvallen als symptoom.

Hartproblemen bij honden signaal 5: Energietekort

Wanneer belangrijke delen van het lichaam onvoldoende zuurstof en voedingstoffen krijgen, wordt je hond verzwakt. Heb je het gevoel dat je hond amper op zijn benen kan staan? En kan hij gewoonweg niet meer spelen?

Bezoek dan een dierenarts. Met zo’n energietekort loop je grote kans, dat ook het eten en drinken teveel moeite gaat kosten. Dit brengt je hond in een gevaarlijke situatie.

Hartproblemen bij honden signaal 6: Verminderde eetlust

Het hart voert ook afvalstoffen uit het lichaam af naar de longen, nieren en lever. Wordt het bloed niet goed rondgepompt? Dan hopen de afvalstoffen zich op in de bloedbaan en organen. Dit heeft algehele malaise en verminderde eetlust tot gevolg.

Nu staat verminderde eetlust op zichzelf niet als paal boven water als hartproblemen symptoom. Maar elk dier zou een sterke overlevingsdrang moeten hebben, waar goed eten bij hoort. Wil je dier niet meer eten? Dan ligt hier vaak een belangrijke, medische oorzaak aan ten grondslag.

Hartproblemen bij honden signaal 7: Gewichtsverlies of toename

Sommige honden zijn van zichzelf wat dun, anderen worden snel te dik. Daarom geeft juist de plotselinge toename of afname van gewicht een signaal af. Hier gebeurt iets!

Door verminderde eetlust vallen honden met hartproblemen vaak kilo’s af. Toch kan het soms lijken alsof ze aankomen, omdat de buik opzwelt. Bij hartfalen stijgt namelijk de bloeddruk, waardoor de aderen vocht gaan lekken in de buikholte. Dit noemt men ascites.

Hartproblemen bij honden signaal 8: Oedeem

Oedeem is een zwelling van de lichaamsweefsels, waarbij vaak vocht gelekt wordt. De hond kan door het achterblijven van vocht oedeem oplopen bij de longen, wat van buiten af onzichtbaar is.

We zien echter ook vaak zwelling in het buikgebied en de poten. De aderen in het lichaam bezwijken onder de hoge bloeddruk, die ontstaat wanneer het bloed niet goed rondgepompt wordt. In andere gebieden, zoals de longen en het brein, wordt de bloeddruk juist veel te laag.

Maar onderin het lichaam ontstaat druk, waardoor vocht uit de aderen lekt. Dit vocht zakt naar beneden, wat gezwollen poten en buik kan veroorzaken.

Hartproblemen bij honden signaal 9: Rusteloosheid

Al deze problemen in een lichaam met hartproblemen zorgt voor een onbehaaglijk gevoel. De hond voelt zich slecht en kan geen manier vinden waarop hij de klachten kan verminderen. Dit ongemak leidt tot frustratie en nervositeit.

Kan je hond niet goed slapen ’s nachts? En ligt hij eigenlijk nooit lekker? Bezoek dan een dierenarts. Deze algemene rusteloosheid kan een symptoom zijn van hartproblemen.

Hartproblemen bij honden voorkomen

Hartproblemen voorkomen is ongelooflijk moeilijk. Wanneer een hond een erfelijke gevoeligheid heeft, is het beter om niet met dit dier te fokken. Helaas komen de meeste hartproblemen pas op latere leeftijd naar boven, wat te laat is voor een stop op fokken.

Toch zijn er een aantal punten die het risico op hartproblemen kleiner maken.

Één hiervan is de algehele lichaamsconditie. Wanneer je hond gezond en fit is, heeft zijn lijf meer veerkracht en ontstaan minder snel problemen.

Helaas kan overgewicht bijdragen aan het ontstaan van hartproblemen. Door verkeerd (vet) of teveel voedsel, slibben de aderen dicht. Hierdoor heeft het hart meer moeite om het bloed rond te pompen, wat het weefsel in het hart en aderen aantast.

Hiernaast kan het slib in de aderen losschieten en verderop de boel blokkeren. Dit kan leiden tot hart- en herseninfarcten, met alle gevolgen van dien.

Bewegen is ongelooflijk gezond voor het gestel van je hond. Maar bouw het altijd langzaam op, om het lichaam te laten wennen en herstellen. Bij een zeer actieve levensstijl heeft de hond kans op een sporthart.

Een sporthart is een vergroot hart, dat verdikte wanden en verwijde kamers heeft. Het hart kan uit balans raken wanneer het sporthart te groot wordt of de levensstijl plotsklaps rustiger wordt.

Dit kan tot hartritmestoornissen en hartfalen leiden. Bouw de training dus nooit ineens sterk op of af. Ook het hart heeft tijd nodig.